De geest van concurreren heeft zich altijd in de mensheid voorgedaan sinds onze prehistorische voorouders miljoenen jaren geleden rechtop begonnen te lopen. Het was toen veel eenvoudiger: ze streden om voedsel, onderdak en territorium. Zoals bij elke andere sport, heeft wielrennen een groot aantal evenementen, testen en het verleggen van de grenzen van de fietser om elkaar te overtreffen en beter te presteren omwille van glorie en overwinning. De fietswedstrijd begon tegen het einde van de 19e eeuw en is sindsdien voortdurend gegroeid.

Het eerste geregistreerde wielerevenement gebeurde ongeveer 140 jaar geleden op 31 mei 1868 in Parijs, in het ‘Parc de Saint-Cloud’ (beroemd om zijn prachtige tuinen), dat werd gewonnen door een Britse ruiter genaamd James Moore. Wegwielrennen werd ook opgenomen in de eerste Olympische Spelen in 1896. Met de introductie van verschillende ontwerpen van fietsen en fietsdiscipline groeide de sport nog sneller, zoals baan, mountainbike, en in 2008 was BMX de nieuwste toevoeging wielersport evenement voor de prestigieuze spelen.

Buiten de Olympische Spelen zijn er veel meer variatie en beroemde wedstrijdevenementen. Met een miljoen dollar aan sponsoring en uitzendrechten is er wekelijks wereldwijd een groot wielerevenement. Helaas is dit sportevenement niet gespaard gebleven van de hebzucht van de mensheid, met de druk om te presteren, moet het veel atleten ertoe brengen illegale methoden te gebruiken om een ​​concurrentievoordeel te behalen, en heeft het evenement en de geest van de spellen negatieve publiciteit gebracht.

Om wielerevenementen te controleren en te beheren om ervoor te zorgen dat elke fietser op gelijke voet concurreert, oefenen grote wielerevenementen nu dopingtests uit om het gebruik van prestatieverhogende medicijnen te voorkomen. Het lijkt tenminste te werken in één evenement, van 6 rijders die werden getest op positief drugsgebruik in de Tour de France 2008 tot nul gevallen dit jaar die net zijn afgerond met Alberto Contador, die het won.

De vraag waar iedereen vandaag aan denkt, is hoe Lance Armstrong het deed, een van de zwaarste wegraces won en een wereldrecord van zeven keer op rij behaalde voordat hij met pensioen ging in 2005, 24 juli om precies te zijn. Tegenwoordig beweert Lance nog steeds de meest geteste atleet ter wereld te zijn bij het Franse antidopingagentschap dat hem het afgelopen jaar voor de 24e keer heeft getest en elke test kwam negatief terug voor prestatieverhogende medicijnen.

Weggebeurtenissen zoals het impliceert, worden gespeeld op verharde wegen en soms geplaveide straten. De wegrace vergelijkbaar met marathons is normaal gesproken massa-start evenementen die worden gehouden op de openbare weg, die tijdens de duur van de race moeten worden gesloten en begeleid door race marshals. Er is een enorme fascinatie en aanhang voor dit sportevenement dat er races worden gehouden op elk continent.