Nu de wedstrijden op de Olympische Spelen in Londen 2012 eindelijk zijn begonnen, is alle anticipatie voorbij en kunnen we uitkijken naar vele dagen van spanning (en onvermijdelijke teleurstellingen) terwijl we kijken naar onze sporthelden en nationale iconen die strijden en hopelijk medailles winnen.

Na de overwinning van Bradley Wiggins en zijn Britse teamgenoten op het typisch Franse evenement, is de Tour de France, fietsen als sport en tijdverdrijf, ons bewustzijn op ongekende wijze gestegen en velen voorspellen een toename in de populariteit van fietsen als resultaat . Maar hoe verhoudt de ervaring van de gewone fietser in het land van de rosbifs zich tot die van het rijden op twee wielen boven het Kanaal? Welk succes het Britse wielerteam ook heeft op het komende sportfestival, Frankrijk verslaat het VK nog steeds zonder twijfel als een leuke plek om te fietsen. Dit geldt met name in gebieden als Normandië, Champagne Ardennen en Les Alpilles waar het landschap geschikt is voor vrijetijdsrijders en hen niet betrekt bij de enge hellingen van de Tour.

Frankrijk is bijzonder geschikt voor fietsers. Het Franse publiek – inclusief Franse automobilisten – toont zich positief en vriendelijk tegenover rijders. Het hangt niet alleen af ​​van het weer, hoewel het Franse weer over het algemeen fietsvriendelijker is dan het Britse (vooral deze zomer), meer te maken met de mentaliteit van veel van de coureurs. Britten zien fietsers als ongedierte, terwijl de Fransen de diversiteit van verschillende vervoerswijzen verwelkomen, omdat ze geloven dat de wegen er zijn voor elk type voertuig, niet alleen voor de auto.

Natuurlijk is er geen echte fietstraditie in het VK, in tegenstelling tot Frankrijk. Daar zijn fietsen een integraal onderdeel van de cultuur en hebben chauffeurs een ingebouwd respect voor fietsers. Geen wonder dat Bradley Wiggins, die zo spectaculair zegevierde in de Tour de France en naar verwachting minstens één gouden medaille in Londen zal winnen, veel tijd in Frankrijk doorbrengt. Hij kan daar een warmer klimaat, betere wegomstandigheden en een positieve fietscultuur verwachten in vergelijking met thuis fietsen. Hij spreekt ook vloeiend Frans, wat hem ongetwijfeld geliefd maakt bij de inheemse bevolking.

De Franse liefdesrelatie met de fiets kan ook veel te maken hebben met het platteland, de slaperige dorpen en rustigere wegen. De geur van vers gebakken brood als u ‘s ochtends op pad gaat en de klank van boules halverwege de middag in de vroege avond kunnen ook bijdragen. Maar meer dan dit, het heeft veel te maken met de over het algemeen gastvrije houding die je op twee wielen krijgt, zelfs als je accent je als Brit onthult.